גראסס – חציר איכותי בחבילות קטנות

...
שיבולת שועל,
חיטה, שעורה,
סטריה, אספסת,
תלתן, בקיה, אפונה
...

להזמנות צלצלו או שלחו וואטסאפ

מהו חציר?

חציר מורכב מצמחים, קטניות או צמחים עשבוניים אחרים, אשר נקצרו, יובשו ואוחסנו כדי לשמש מזון לבעלי חיים. מספוא לבהמות, בקר, סוסים, כבשים ועיזים ומזון למכרסמים. החציר משמש כמזונם העיקרי של בעלי חיים המוחזקים בבית, באורווה או ברפת. הצמחים המשמשים בדרך כלל לחציר הם דגניים כגון: שיבולת שועל, חיטה, שעורה, סטריה עשב רודוס, זון, או קטניות כגון אספסת, תלתן, בקיה ואפונה. לעיתים אף זורעים תערובת של צמחים באותה חלקה לייצור חציר מעורב.

החציר נקצר ממש צמוד לקרקע כך שכל חלקי הצמח משמשים בו: העלים, הגבעול והתפרחת. זאת בניגוד לקש, שבו משתמשים בגבעול החלול שנותר לאחר איסוף הגרעינים שהבשילו על הצמח. הקש, שערכיו התזונתיים נמוכים משל חציר, משמש בעיקר לריפוד מרבץ הבהמות ולעיתים אף כמספוא עשיר בסיבים תזונתיים. החציר נקצר בעודו ירוק ומושאר על הקרקע ליבוש חלקי,אז מגובבים אותו לאומנים (פסים) ולאחר כ-10 ימים ממועד הקציר ניתן לכבוש אותו לחבילות דחוסות. באמצעות מכבש. 

מספוא הנו כינוי כללי למגוון גדול של מיני מזון הנאכלים על ידי בעלי חיים אוכלי עשב. המספוא נחלק לשתי קבוצות עיקריות: מזון גס – מזון אשר ערכו התזונתי העיקרי נובע מהחומר הצמחי (עלים, גבעולים ופרחים) לדוגמא – מרעה, חציר ותחמיץ. מזון מרוכז – מזון אשר ערכו התזונתי העיקרי נובע מפרי הצמח – גרעינים, לדוגמא – חיטה תירס, סויה ושעורה.

 

איכות החציר

מכיוון שאנו מחזיקים את כל הכלים הדרושים לעיבודי החציר החל מהמזרעה ועד המכבש, אין לנו צורך בהמתנה לקבלני עיבודים אשר בדרך כלל מבוששים לבוא בעונות הלחוצות וכתוצאה מכך העיבודים לא נעשים בזמן האידיאלי לייצור חציר איכותי.

החציר שלנו

נקצר בשלב ההבשלה המתאים של הצמח. מגובב ונכבש במועד המתאים, ריחו נעים, צבעו בהיר ירקרק, החציר אינו מכיל קוצים ועשבים שוטים והוא בעל ערכים תזונתיים מצויינים לבעל החיים שלכם. הערכים התזונתיים משתנים ממשפחת צמחים אחת לשניה ואף מצמח לצמח. ככלל, צמחים ממשפחת הקטניות מכילים אחוז חלבון גבוה יותר מאשר צמחים ממשפחת הדגניים.

חיטה, שעורה, שיבולת שועל, תלתן, בקיה, סיטריה, דגן חיטה, אספסת …

סטריה – במשק הרועה מגדלים את הסטריה בהשקיה כתוצר לוואי של גידול לפרחים והיא נקצרת ירוקה ועסיסית בחודשי הקיץ עד הסתיו. משמשת כמספוא בעיקר לכבשים ועיזים.

סוגי החציר שלנו

שיבולת שועל

שיבולת שועל הוא הגידול העיקרי שלנו, ממשפחת הדגניים, משמש כמספוא לסוסים, כבשים, עיזים ועוד.

תלתן

תלתן – קטניה בעלת תכולת חלבון גבוהה ולכן אכותית מאד לבעלי חיים. תלתן משמש כמספוא לסוסים, כבשים, עיזים וחיות אחרות.

בקיה

בקיה – קטניה בעל תכולת חלבון גבוהה המשמשת כמספוא לסוסים, כבשים וצאן. בקיה איכותית בחבילות קטנות

דגן

דגן – שם נרדף לחציר חיטה. מומלץ כמספוא לבעלי חיים פרט לסוסים. דגן איכותי בחבילות קטנות

שלבי עיבוד החציר

לחציר איכותי יש 6 שלבים עיקריים בתהליך העיבוד:
זריעה, קציר, גיבוב, כיבוש, אחסון והובלה

זריעת הדגניים נעשית במהלך אוקטובר – נובמבר. זריעת הקטניות נעשית במהלך נובמבר – דצמבר.

הקציר על פי רוב מתחיל באפריל, אך הוא תלוי במזג האויר, לחות הקרקע ודרגת ההבשלה של הצמחים. הצמחים נקצרים בעודם ירוקים לפני הבשלת התפרחות והתמלאות הגרעינים, לאחר מכן נשאר הירק על הקרקע מספר ימים במהלכם הוא מתייבש חלקית.

לאחר מספר ימים בהם הירק מונח על הקרקע ומתייבש, אנו מגובבים אותו לפסים ארוכים ברוחב של 1 – 1.5 מטר. לאחר עוד כשבועיים החציר מוכן לכיבוש.

לפני תחילת הכיבוש אנו עורכים (בעזרת מיכשור מיוחד) בדיקות לחות בתוך חבילות החציר כדי לוודא שאחוז הלחות לא עולה על המותר. לחות יתרה עלולה לגרום להתחממות החבילות ועיפוש החציר. חציר עם עובש עלול להיות רעיל לסוסים.

בארץ רוב החציר נכבש לבאלות מלבניות גדולות, ומיעוטו נכבש לבאלות עגולות גדולות או לחבילות מלבניות קטנות כמו שלנו.

את החציר יש לאחסן באסם, מוגן משמש או רטיבות. יש להניח את החבילות ע"ג משטחי עץ או כל סידור אחר שיאפשר לחבילות "לנשום" ולא לספוג לחות מהקרקע או מרצפת המבנה.

כדאי לקנות את החציר על השדה ביום כיבוש החבילות, כך ניתן לחסוך את מחיר ההובלה מהשדה למתבן. אם מובילים את החציר עצמאית ע"ג טנדר או עגלה, יש לדאוג לאמצעי כיסוי וקשירה כנדרש בחוק. בכמויות גדולות ניתן לתאם עם משאית וצוות העמסה בשדה ופריקה אצל הקונה.

מחירי החציר מושפעים כמו כל תוצרת חקלאית מאיכות המוצר, ביקוש, היצע וגודל ההזמנה. ככלל אפשר לקבוע כי מחיר החציר בחבילות קטנות יהיה כמעט תמיד גבוה יותר מחציר בבאלות גדולות. הפער נובע מעלוית תפעול לטון גבוהות יותר בחבילות הקטנות לעומת הגדולות. לעומת זאת יש לזכור שבשימוש בחבילות קטנות כמות הפחת נמוכה בהרבה והעבודה עימן אינה מצריכה שימוש בטרקטור.

סגירת תפריט